Schrijf je hier in voor ons gratis webinar over meal preppen

Starten met lopen: hoe begin je eraan als je het (nog) niet leuk vindt?

Lopen. Het lijkt wel of iedereen het doet: vriendinnen die stralen na hun morning run, collega’s die trots hun kilometertellers delen, en die sportievelingen die je elke dag voorbij ziet sjeezen. Jij vraagt je ondertussen af: “Waarom vinden zij dat plezant en ik niet?” Of misschien móét je net als ik (Katrien) plots 10 km kunnen lopen voor een goed doel, zonder dat je daar nu meteen warm voor loopt. Letterlijk en figuurlijk.

 

Ik ben Katrien, co-founder van BIBI, en eerlijk gezegd: lopen was nooit echt mijn ding. Maar nu doen we met ons BIBI-team mee aan de 100 km-run voor Kom op tegen Kanker, en ik moet 10 km kunnen lopen als reserve. Dus ik kan er niet omheen. Omdat ik weet dat veel vrouwen hiermee worstelen, deel ik graag wat ik geleerd heb over écht beginnen lopen, zelfs als je er nu nog je wenkbrauwen bij fronst.
 

1. Niet elk lichaam is klaar om te lopen (en dat is oké)

 
Eerst en vooral: niet elk lichaam is op dit moment gemaakt om te lopen. Als je al lang niet bewogen hebt of snel last hebt van pijntjes, spring dan niet halsoverkop in een loopschema. Lopen brengt schokbelasting met zich mee, en als je gewrichten, spieren en pezen er niet klaar voor zijn, is de kans op blessures groot. Een stapje terugnemen of eerst opbouwen met wandelen en krachttraining kan echt het verschil maken.
  

2. Hoe ben ik eraan begonnen?

 

Goede loopschoenen kopen

Ik trok naar een gespecialiseerde winkel (Runner’s Lab) voor een uitgebreide test. Ik wou zeker zijn dat mijn schoenen mijn voeten en benen optimaal ondersteunen. Goede loopschoenen zijn een investering, maar ze kunnen je heel wat miserie besparen. Slechte schoenen kunnen zorgen voor verkeerd lopen en uiteindelijk blessures. En ja, ze zijn niet per se de mooiste schoenen in mijn kast, maar hun functie is belangrijker dan hun looks.
 

Loopanalyse bij de kinesist

Ik heb een kine die me op de loopband zette en checkte hoe mijn heupen, knieën en enkels reageren. Gelukkig bleek alles goed in balans. Ik loop symmetrisch en mijn spieren werken gelijkmatig. Dit is uiteraard geen gelukstreffer: ik doe al jaren krachttraining, waardoor ik stevige bilspieren, een sterke core en stabiele enkels heb. Dat is een enorm voordeel. Twijfel je? Een loopanalyse kan je enorm helpen om te weten of je lichaam al klaar is voor de belasting van het lopen.
 

Krachttraining als basis

Mijn ‘geheim’? Ik doe al jaren krachttraining. Oefeningen die je bilspieren, core, hamstrings, quadriceps en kuiten versterken, zorgen ervoor dat je lichaam beter bestand is tegen de impact van het lopen. Voor wie nog niet sport: begin met krachttraining vóór je begint te lopen. Het loont echt de moeite en voorkomt blessures.
 

3. Hoe rustig opbouwen en blessurevrij blijven?

Altijd opwarmen

Ga niet gewoon de deur uit en beginnen lopen. Voordat je vertrekt, neem 5 à 10 minuten om je gewrichten en spieren op te warmen. Zwaai met je armen, maak je heupen los, doe wat lichte squats of lunges.
 
Waarom is dit zo belangrijk?Wel, in je gewrichten zit synoviale vloeistof, een soort ‘smeermiddel’ dat je nodig hebt om alles soepel te laten bewegen. Die vloeistof wordt beter verdeeld en geactiveerd zodra je beweegt en opwarmt. Zonder die opwarming loop je koud weg, letterlijk, en dat vergroot de kans op kwaaltjes en pijntjes.
Zorg dus dat er bloed en zuurstof in je spieren en gewrichten zit voor je begint en je niet als een ijsklomp vertrekt. Een soepele start voorkomt al heel wat miserie.
 

Combineer met krachttraining

Zelfs als je al begint te lopen, blijf ook krachtoefeningen doen. Zo hou je je lichaam in balans en geef je zwakkere plekken (zoals enkels of knieën) de kans om sterker te worden. Bij BIBI geloven we enorm in de combinatie van kracht en cardio. Ze versterken elkaar.
 

Rustig opbouwen

Begin niet meteen met 5 km als je nog maar net gestart bent. Bouw langzaam op. Je spieren wennen sneller dan je gewrichten aan de belasting. Als je te snel te ver gaat, kunnen je gewrichten protesteren. Luister dus naar je lichaam en geef het de tijd om zich aan te passen. Loop traag. Lukt dat? Loop dan toch nog een stukje trager, zodat je gewrichten tijd genoeg hebben om zich aan te passen
 

4. Waarom ik ga lopen: Kom op tegen Kanker

We doen met BIBI mee aan de 100 km-run voor Kom op tegen Kanker. We verdelen de kilometers onder onze coaches en ik moet 10 km aankunnen. Kanker treft zoveel levens en gezinnen, ook in onze eigen BIBI-familie. Door te lopen willen we niet alleen onze grenzen verleggen, maar ook geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek en betere behandelingen.
 

Begint met lopen met BIBI’s loopgids

Wil jij ook beginnen met lopen, maar weet je niet waar te beginnen? Onze coaches Anke en Lauren hebben een start-to-run gids ontwikkeld. De gids begint met een uitgebreide vragenlijst, zodat jij weet dat het oké is om met dit trainingsschema te beginnen of dat je beter nog een viertal weken ondersteunende oefeningen doet of start met wandelen. Daarna volgen er 3 trainingsschema’s, telkens met een ander doel. Wij helpen je op weg!
 
Je krijgt deze gids als je een vrije donatie doet voor onze race voor Kom op tegen Kanker. Elk bedrag telt. Vanaf 40 euro is je gift zelfs fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je netto minder betaalt. Maar elke euro helpt, en je krijgt er een topgids voor terug. Je steunt er een ontzettend belangrijk doel mee, én je geeft jezelf een duwtje in de rug om gezond en verantwoord te starten met lopen.
 

Extra tips om het leuk(er) te maken

a. Zoek een loopbuddy: Lopen met een vriendin of een collega kan het een pak gezelliger maken. Jullie kunnen elkaar motiveren, samen opbouwen en tips uitwisselen.

 
b. Pas je schema aan aan je leven: Geen tijd ’s ochtends? Probeer eens tijdens de lunchpauze of vlak na het werk. Flexibiliteit is key, net als bij krachttraining en gezonde voeding.
 
c. Vier elke vooruitgang: Is 1 km gelukt zonder te stoppen? Gefeliciteerd! Wees trots op jezelf. Kleine stappen, grote impact, weet je nog?
 
d. Wees mild voor jezelf: Iedereen heeft off-days. Soms lukt het niet, soms ben je te moe of heb je andere zorgen aan je hoofd. Geen drama. Morgen is er weer een dag.
 
In short: lopen hoeft niet je favoriete sport te zijn
Misschien denk je nu nog: ‘Lopen, niks voor mij’. Maar met een beetje voorbereiding, goede schoenen, wat krachttraining en een rustig opbouwend schema kan lopen toegankelijker worden dan je denkt. En als je bovendien weet dat je met je inspanningen Kom op tegen Kanker steunt, krijg je er hopelijk die extra motivatie bij.
 
Start klein, wees geduldig en gun je lichaam de tijd om te wennen. Lopen hoeft niet meteen je favoriete sport te zijn, maar wie weet ontdek je toch een zekere voldoening in het verleggen van je grenzen.

Wil jij je terug goed in je vel voelen?

Ontdek door een persoonlijk rapport hoe jij terug de gelukkigste versie van jezelf kan worden. 

Stop niet hier

Nog meer om te ontdekken

Gezonde gewoontes tijdens de feestdagen

De feestdagen overleven zonder je gezonde gewoontes te laten sneuvelen 

Ah, de feestdagen! Lampjes in de straten, de geur van verse dennenbomen, en… stress. Veel stress. Want hoe gezellig het ook is, het is ook de periode waarin je routine een flinke knauw krijgt, je agenda overloopt, en je jezelf voorneemt om ‘in januari wel opnieuw te beginnen’. Herkenbaar? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Stress: Wat het écht met je doet en hoe je er beter mee omgaat

Heb je vandaag al stress gevoeld? Misschien merk je het amper op, maar ook sluimerende stress kan flink op je gezondheid inhakken. Of je nu stress ervaart door een deadline, een eindeloze to-dolijst, of gewoon het leven in het algemeen – stress is zo’n constante dat het bijna normaal lijkt. Maar wat als we je vertellen dat zelfs die ‘gewone’ stress serieuze gevolgen kan hebben voor je lichaam?

In deze blog duiken we in de wereld van stress. We bekijken verschillende soorten, de effecten op je lichaam én, natuurlijk, hoe je met een paar simpele trucjes stress kunt temmen.